De Kracht van Webflow CMS voor Dynamische Websites

Blog
28
-
03
-
2025

Dylan Roelfs

[Leestijd]
Webflow CMS maakt dynamische data mogelijk, wat je helpt om tijd te besparen en fouten te voorkomen. In dit artikel leg ik de voordelen uit van Webflow CMS en laat ik je zien hoe het werkt. Je hoeft content slechts één keer aan te passen en de wijziging wordt automatisch doorgevoerd.

Een groot deel van mijn Webflow-website draait op dynamische data, mogelijk gemaakt door het Webflow CMS, wat staat voor Content Management Systeem. Het belangrijkste voordeel van CMS is dat je een stukje tekst maar één keer hoeft aan te passen, waarna de wijziging automatisch op alle gekoppelde pagina’s wordt doorgevoerd. Hoewel statische tekst handig kan zijn, wil je bijvoorbeeld bij 100 blogposts (elk met een eigen pagina) niet elke wijziging handmatig 100 keer doorvoeren. Met dynamische content bespaar je tijd en voorkom je fouten, omdat alles centraal wordt beheerd. Wanneer ik een nieuw project of artikel toevoeg aan mijn website, hoef ik alleen de gegevens in de database in te voeren. De content wordt vervolgens automatisch op de juiste plekken op de website weergegeven, zonder dat ik handmatig blokken of secties hoef toe te voegen. Dit heb ik zo gebouwd dat het proces volledig geautomatiseerd is, waardoor ik geen handmatige wijzigingen meer hoef door te voeren. In dit artikel leg ik uit wat de voordelen van Webflow CMS zijn en neem ik je stap voor stap mee in hoe het werkt.

Webflow CMS is niet voor iedereen noodzakelijk. Als je een informatieve website nodig hebt die door de tijd heen niet veel veranderd of uitgebreid hoeft te worden, is een website met statische content meer dan voldoende. Maar er zijn verschillende scenario’s waarin Webflow CMS wel relevant is. Het biedt een zeer gebruiksvriendelijke manier om na de ontwikkeling van de website gemakkelijk nieuwe content toe te voegen.

Webflow CMS is vooral relevant voor

  • Bloggers: Makkelijk blogposts beheren en publiceren.
  • Freelancers & agencies: Efficiënt klant websites bouwen en onderhouden.
  • E-commerce ondernemers: Producten en categorieën flexibel beheren.
  • Portfolio-websites: Projecten eenvoudig updaten zonder nieuwe pagina’s te maken.
  • Werken-bij websites: Eenvoudig vacatures toevoegen en beheren op je website.

Met de volgende afbeeldingen laat ik je zien hoe het Webflow CMS eruit ziet. Deze afbeeldingen geven je een duidelijk overzicht van hoe je dynamische content beheert en hoe eenvoudig het is om nieuwe gegevens toe te voegen. Je zult zien hoe de gegevens in de database worden ingevoerd en vervolgens automatisch op de juiste plekken op de website verschijnen, zonder dat je handmatig pagina’s of blokken hoeft aan te passen.

Het Webflow-dashboard: Hier zie je dat de tekst dynamisch is en automatisch wordt opgehaald uit de database. In de navigator is de witte tekst statisch, en de paarse tekst dynamisch.
De database: Hier voeg je eenvoudig nieuwe gegevens toe, die vervolgens automatisch op de juiste plekken op de website worden weergegeven. Uiteraard is het ook mogelijk om hier extra velden aan toe te voegen, zoals een afbeelding, een link, een datum, een keuzeveld, een bestand of een verwijzing naar een andere database. Ik kom later in dit artikel nog terug op hoe dit werkt en wat je ermee kunt doen.
De CMS Collection Page: Deze pagina wordt automatisch gegenereerd voor elk item in de database. Een groot deel van de content op deze pagina is dynamisch en wordt opgehaald uit de database. De tekst ‘Link naar de website’ is bijvoorbeeld statische content, maar de link die aan deze knop is gekoppeld, is dynamisch en wordt automatisch opgehaald uit de database.

Wanneer ik een blok of de instellingen van dynamische tekst aanpas, wordt deze wijziging automatisch doorgevoerd op alle portfolio-pagina’s. Dit komt doordat Webflow CMS in de basis werkt met één sjabloon pagina, ook wel een collection page genoemd.

Hoewel het lijkt alsof mijn website meerdere afzonderlijke portfolio-pagina’s heeft (bijvoorbeeld één per project), is er in werkelijkheid maar één pagina in het Webflow-dashboard. Deze pagina is gekoppeld aan een database die alle portfolio-items bevat. Elk item in de database wordt dynamisch ingevuld in dat sjabloon, waardoor er voor bezoekers unieke pagina’s ontstaan zonder dat ik handmatig meerdere pagina’s hoef te maken. Wanneer ik een nieuw item toevoeg aan de database, wordt er automatisch een nieuwe pagina gegenereerd voor de bezoeker, volledig gebaseerd op het bestaande sjabloon.

Dit betekent dat wanneer ik bijvoorbeeld de opmaak van een titel, de indeling van de pagina of een tekststijl wijzig, deze wijziging direct op alle portfolio-items wordt toegepast, omdat ze allemaal hetzelfde sjabloon gebruiken. Het alternatief zou zijn om dezelfde wijziging handmatig op meerdere pagina’s door te voeren. Dit is misschien niet zo'n probleem als je maar 5 pagina’s hebt, maar zodra het gaat om tientallen pagina’s, zoals bij een blog, wil je daar zeker niet over na hoeven denken.

Kort samengevat

  • Ik beheer slechts één pagina in het dashboard.
  • Elk portfolio-item uit de database wordt automatisch op die pagina geladen.
  • Voor bezoekers lijkt het alsof er meerdere unieke pagina’s zijn, terwijl ze allemaal uit hetzelfde dynamische sjabloon worden gegenereerd.

Dit bespaart enorm veel tijd en zorgt voor een consistente uitstraling. Naar mijn mening is een van de belangrijkste taken van een developer om het werk voor de klant zoveel mogelijk te vereenvoudigen, zodat het beheer moeiteloos verloopt. De enige taak van de klant is het invullen van de database. Het hele proces daarna – waarbij de content automatisch op de juiste plekken op de website wordt weergegeven – is volledig ingericht tijdens de ontwikkeling van de website.

Zoals ik eerder in dit artikel heb aangegeven, kom ik nu terug op het koppelen van meerdere databases. Dit kan enorm handig zijn, bijvoorbeeld als je een blog hebt met meerdere auteurs. In dit geval kun je een aparte database voor auteurs maken en deze koppelen aan een veld in de blog-database. Dit wordt in Webflow een reference field genoemd. Door deze koppeling kun je automatisch informatie van auteurs, zoals hun naam, bio of foto, op de blog pagina’s weergeven zonder handmatig de gegevens in te voeren.

Dit is de gebruikersdatabase, waarin ik mezelf heb toegevoegd als gebruiker.
Dit is de kennisbank-database, die gekoppeld is aan de gebruikersdatabase. Wanneer ik een gebruiker toevoeg aan de gebruikersdatabase, wordt deze automatisch zichtbaar in het bijbehorende veld binnen de kennisbank-database. Op deze manier is alles met elkaar verbonden.

De mogelijkheden met Webflow en Webflow CMS zijn eindeloos. Je kunt er zelfs de meest complexe dingen mee bouwen, en dat vind ik echt geweldig. Wat ik nog het tofste vind, is dat je met deze tools niet alleen je creativiteit kunt uiten, maar ook echt bedrijven kunt helpen om efficiënter en professioneler te werken.