Het verschil tussen Webflow en WordPress

Blog
21
-
03
-
2025

Dylan Roelfs

[Leestijd]
Steeds meer bedrijven geven de voorkeur aan Webflow, ondanks dat WordPress nog steeds dominant is. In dit artikel leg ik de belangrijkste verschillen uit en waarom Webflow steeds vaker gekozen wordt op basis van snelheid, veiligheid en vindbaarheid.

Voor een groot gedeelte van de ondernemers maakt het niet uit in welk platform hun website gebouwd wordt. Als de website doet wat het moet doen, dan is het prima. Toch merk ik dat steeds meer bedrijven de voorkeur geven aan Webflow. En ik krijg zelf ook aanvragen van ondernemers die specifiek naar een Webflow website op zoek zijn. Best opvallend, want nog steeds draait 43,5% van alle websites op WordPress, terwijl dat bij Webflow maar 0,7% is. Een enorm verschil. Maar waarom kiezen steeds meer bedrijven dan toch voor Webflow? Daarnaast krijg ik regelmatig de vraag wat nou eigenlijk het verschil tussen WordPress en Webflow is. Daarom heb ik besloten hier een artikel over te schrijven en de belangrijkste verschillen uit te leggen. Naar mijn mening draait het vooral om drie dingen: snelheid, veiligheid en vindbaarheid. In dit artikel duik ik dieper in deze drie onderwerpen.

Snelheid

Het grootste verschil is snelheid. Webflow maakt gebruik van een eigen cloud-gebaseerd hosting platform met een ingebouwde CDN (Content Delivery Network). Hierdoor laden Webflow-websites standaard razendsnel, zonder dat je daar extra optimalisaties voor hoeft te doen. Bij WordPress ligt dat anders. De snelheid hangt af van verschillende factoren zoals welke hosting provider je kiest, het thema dat je gebruikt, en hoeveel plugins je installeert.

Een voorbeeld hierin is dat je bij Webflow een ingebouwde caching functie hebt, terwijl je bij WordPress extra caching-plugins nodig hebt. En hoe meer plugins, hoe groter de kans dat je website trager wordt. Wil je een snelle WordPress-site? Dan moet je handmatig optimaliseren. Bij Webflow hoef je daar niet over na te denken.

Veiligheid

Webflow is standaard veilig. De hosting, updates en beveiliging worden volledig door Webflow beheerd. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over hacks of verouderde software. Bij WordPress ben je zelf verantwoordelijk voor de beveiliging. Je moet regelmatig WordPress updaten, plugins en thema’s bijwerken, en extra beveiligingsmaatregelen nemen (zoals een firewall of beveiligingsplugins). Als je een website laat bouwen, heb je meestal niet de technische kennis om dit zelf te doen. Daarom ben je na de oplevering van een WordPress-website vaak meer geld kwijt aan onderhoud en updates dan bij een Webflow-website. Een Webflow website is misschien wel op het eerste oog een grotere investering, maar waar ben je meer geld en tijd aan kwijt op de langer termijn?

Omdat Webflow een gesloten systeem is, kunnen er geen zwakke plekken ontstaan door externe plugins. Bij WordPress werkt dat anders. Omdat het open-source is, en veel websites draaien op verouderde of slecht onderhouden plugins, is het een populair doelwit voor hackers.

Nog een belangrijk verschil is dat Webflow wordt gehost op een veilige cloud-infrastructuur (AWS) en heeft standaard een SSL-certificaat. Bij WordPress hangt de beveiliging af van je hosting provider en moet je soms zelf een SSL-certificaat instellen.

Vindbaarheid (SEO)

Op het gebied van SEO (zoekmachine optimalisatie) hebben beide platforms sterke kanten, maar ze werken net even anders.

Webflow heeft veel SEO-tools standaard ingebouwd, schone, geoptimaliseerde code, automatische lazy loading van afbeeldingen, snelheid (wat een belangrijke rankingsfactor is voor Google). En je kunt makkelijk meta-titels, beschrijvingen en alt-teksten aanpassen. Bij WordPress heb je extra plugins nodig, zoals Yoast SEO of AIOSEO om dezelfde controle te krijgen. Maar als je eenmaal de juiste instellingen hebt, kun je met WordPress ook heel diep gaan in je SEO-optimalisatie. Vooral als je veel blogt of een grote contentstrategie hebt, biedt WordPress veel flexibiliteit.

Kort gezegd: Webflow scoort beter op snelheid en heeft SEO-functies ingebouwd. En WordPress is krachtig voor blogs en content marketing, maar vereist plugins en optimalisatie.

Samenvatting

Er zijn nog tal van andere voordelen, zoals automatische updates, betrouwbare cloud hosting, een visuele no-code editor, geavanceerde animaties, ingebouwde back-ups, en een flexibel CMS voor dynamische content. Maar de belangrijkste verschillen zijn in mijn mening de snelheid, veiligheid en vindbaarheid.

Met een goed geoptimaliseerde WordPress-website (en de juiste plugins) kun je een vergelijkbare prestatie behalen als met Webflow. Maar daar zit precies het punt: bij Webflow heb je die extra plugins niet nodig. Meer plugins betekend meer risico op trage laadtijden, een slechtere gebruikservaring, beveiligingsproblemen en een lagere ranking in Google. En dat wil je niet.

Wat je wél wilt, is een snelle, veilige en goed vindbare website die zonder gedoe jouw bedrijf helpt groeien. En precies dát is waarom steeds meer bedrijven voor Webflow kiezen.